Synergon Integrator
Magyar oldalak/Megoldások/Géptermi és kábelezési rendszerek/EU támogatott szélessávú internet hálózatok tervezése és építése
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Nyomtatás
EU támogatott szélessávú internet hálózatok tervezése és építése

Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a digitális információáramlás szerepe mind a magán mind az üzleti szférában, az  elérhető adatok mennyisége és minősége pedig egyre növekszik. Ezen lehetőségek új távlatokat és életminőséget nyitnak meg a felhasználók előtt, mint pl. banki és önkormányzati ügyek internetes lebonyolítása, e-learning, interaktív televíziózás, VOD - Video on Demand, IPTV Internet Protocol Television, VoIP - Voice over IP, stb. Ugyanakkor azon hátrányos helyzetű települések lakói, ahol az internet szolgáltatók megtérülési számításai alapján nem éri meg az erre alkalmas hálózatot kialakítani, lemaradnak a virtuális tér nyújtotta lehetőségek kiaknázásában, tehát mind a magánemberek, mind pedig az üzleti vállalkozások hátrányba kerülnek. Ezt a felismerést követték az EU által finanszírozott pályázatok, mint pl. a GVOP 4.4.2 számú, amelyben üzletileg hátrányos helyzetű kistérségek pályázhattak támogatásra a szélessávú Internet hozzáférés kialakítása céljából. Hasonló célt szolgálnak a GOP 3.1.1 számú pályázatok is, azonban itt nem a kistérségek pályázhattak, hanem az internetszolgáltatók. Ezek a szélessávú hálózatok különféle átviteli rendszerek segítségével valósulhatnak meg, amelyek mindegyikére korszerű megoldást kínál a SYNERGON Integrator.

A legelterjedtebbek médiák:

 • mikrohullámú elérés, vagyis a wireless rendszerek,
 • a hagyományos telefonhálózaton megvalósított ADSL elérések,
 • a visszirányúsított kábel televíziós hálózaton kialakított internet,
 • és a legkorszerűbbnek számító fiber to the home elérés.


Sokoldalú felhasználhatósága és gazdaságossága miatt eddigi projektjeinkben a legnagyobb számban CATV megoldásokat alakítottunk ki, de a többi lehetőségre is volt példa.

A korszerű „triple play” (telefon, adat, és egyirányú videójel-továbbítás) kábel televíziós hálózatok alapját vegyesen használt koax és optikai kábeles összeköttetések jelentik, elterjedt rövidítésük a HFC (Hibrid Fiber Coax). A szolgáltatáslista kiegészíthető számtalan lehetőséggel, mint pl. távfelügyelet, térfigyelő rendszerek. A különböző telekommunikációs szolgáltatások közötti átjárhatóságot és beilleszthetőséget az IP alapú technológia teszi lehetővé. A modern, nagy teljesítményű CATV hálózatok tehát gazdaságos és időtálló infrastruktúrát biztosítanak a pályázatokban igényelt szélessávú alkalmazások számára. Hazánkban az 1996.évi I. számú törvény értelmében 2003. január 1. óta már csak ilyen, korszerű adatátvitelre alkalmas kábeltelevíziós hálózatok üzemelhetnek.

 

Szolgáltatásaink

Tervezés, engedélyeztetés:

Tervezési tapasztalatunk és kiterjedt partnerkapcsolat-rendszerünk segítségével az ország bármely részén korszerű HFC, Wireless, vagy tisztán optikai megoldásokat tudunk rövid határidővel tervezni. Terveink a megrendelő igényeit és lehetőségeit kiszolgálva magas, jövőbe mutató technológiai színvonalat képviselnek.

Kábeles megoldásainkban a terepviszonyoktól, és a gazdaságossági, megtérülési szempontoktól függően alépítményes, légkábeles, saját vagy – a helyi illetékes áramszolgáltatóval - közös oszlopsoros nyomvonalakat alakítunk ki. Ezen megoldásoknál a települések, valamint a teljes rendszer országos Internet gerinc csatlakozását nagy kapacitású optikai összeköttetésekkel valósítjuk meg. Az egyes településeken belül optikai gerinc és koaxiális lefedő hálózatokat tervezünk. Igény szerint ezeket vezeték nélküli technológiákkal is kombináljuk.

Az előzetes egyeztetést követően kidolgozzuk a műszaki koncepciókat. A megrendelő által jóváhagyott változatnak megfelelő nyomvonalterveket elkészítjük és egyeztetjük a tulajdonosokkal, (magánszemélyek, önkormányzatok, stb.) közművekkel, (közút, víz, gáz, távközlési és elektromos szolgáltatók, stb.), szakhatóságokkal (Kulturális Örökségvédelem, Környezetvédelem, Vízügy, Bányakapitányság, Honvédelem, VÁTI stb.).

Az egyeztetett nyomvonaltervek mentén elkészítjük és jóváhagyatjuk a rendszertechnikai terveket. A folyamatot a jogerős NHHH építési engedély megszerzése zárja.

Kivitelezés, projektvezetés:

A kivitelezés egyik legfontosabb pillére a megfelelő projektvezetés, hiszen a megrendelővel, a szakhatóságokkal, közművekkel, alvállalkozókkal, a monitoring szervezettel és a beszállítókkal folyamatos kapcsolattartásra van szükség.

A projekt leendő vezetője már az árajánlat készítésétől fogva közreműködik. Részt vesz a szerződés kidolgozásában, a projektalapító dokumentum elkészítésében, véglegesítésében. A tervezési, engedélyezési folyamat során intézkedik a kivitelezéshez szükséges anyagok biztosításáról.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a projekt haladását, erről kooperációs egyeztetéseken tájékoztatja a megrendelőt. Jegyzőkönyveket készít, melyekből a projekt haladása nyomon követhető, naprakészen tartja, és betartatja az ütemtervet.

Cégünk a kivitelezés időtartamára felelős műszaki vezetőt biztosítunk. Igény szerint műszaki ellenőri, külső szakértői feladatok ellátását is vállaljuk.

Projekt elszámolás és controlling:

Az EU támogatást nyert projektek esetében elkészítjük a projekt előrehaladási, indikátorjelentéseit (PEJ). Közreműködünk a támogatást elnyert társulások, önkormányzatok vagy internetszolgáltatók esetleges bankhitel ügyintézésében, cash-flow tervének aktualizálásában.

Támogatást nyújtunk a kötelező elszámolási feladatokban, az irányító hatósági, monitoring, szakhatósági, piacfelügyeleti ellenőrzéseken. (IT kht, MAG zRt.)

Számunkra a projektek utókövetése is fontos, igény esetén a projekt lezárulása után következő üzemeltetési feladatokra vonatkozó tanácsokkal, iránylevekkel látjuk el a megrendelőt.

Kollégáink tapasztalata jelentős mértékű hozzáadott értéket jelent egy-egy projekt lebonyolításánál.

 

MIÉRT A SYNERGON INTEGRATOR?

 • mert a SYNERGON kereskedelmi és pályázatíró csapata már a pályázatok megírásában is hatékonyan tud segíteni a pályázni szándékozó szervezetnek.
 • mert a SYNERGON tapasztalt, széles látókörű szakemberek segítségével egy kézből képes átfogó megoldást adni
 • mert a SYNERGON ezekben a nagy volumenű beruházásokban is megbízható, tőkeerős partner
 • mert szakembereink és nonstop működő Service Centerünk megnyugtató hátteret jelent a hosszú távú üzemeltetés szempontjából

 

FŐBB SYNERGON CSOPORT REFERENCIÁINK

EU támogatott GVOP 4.4.2. projektek:

 • Gönc és Környéke Informatikai Társulás
 • Abaújszántó és Környéke Településeinek Informatikai Társulása
 • Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása
 • Szélessávú Közmű Kiépítése Társulás
 • Kalocsa Város Önkormányzata
Oldal tetejére

Megoldásainkról bővebb információt a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével és elküldésével kérhet.