Synergon Integrator
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Nyomtatás
Optikai adatátvitel

Az informatika és a távközlés fejlődése rohamléptekben haladt előre az elmúlt időszakban, és ez a tendencia jelenleg is érvényes. Az utóbbi évtizedben az adatátviteli sebességek szinte évente megduplázódtak, mivel újabb és újabb felhasználók (és velük együtt egyre nagyobb sávszélességeket igénylő alkalmazások) csatlakoztak a hálózatokra.

A folyton növekvő sávszélesség igényeknek maradéktalanul kizárólag a fényvezető alapú hálózatok felelnek meg.

Épületeken belüli LAN hálózatok "Fiber-to-the-Desk" összeköttetéseinél az optikai switchből induló üvegszálak közvetlenül a felhasználó számítógépéig futva biztosítják a magas szintű adatátviteli szolgáltatást.

Többször 10Km átmérőjű WAN hálózatokban a két legkorszerűbb technológiai irányzat, az Active Ethernet és a PON (Passive Optical Network) vagy újabban G-PON (Gigabit Passive Optical Network).

 • Az Active Ethernet megoldásnál sok optikai portos switch-ekből épül fel a hálózat. Az optikai szakasz véget érhet már az utcán, egy szekrényben vagy oszlopon (FTTc) ill. elmehet egészen a lakó- vagy társasházig (FTTh, FTTb).
 • A PON alapú megoldások közös jellemzője az osztott optikai hozzáférésű hálózat, ahol a központi oldal (OLT) és az előfizetői oldal (ONT) között csak passzív optikai osztók (Splitterek) vannak.

A fényvezető kábelek és rendszerelemek ára a technikai fejlődés során folyamatosan csökkent, s így a lehetséges alkalmazások köre is egyre bővül. Az optikai szálakon ma már szabványos, piacon elérhető végberendezésekkel biztosítható a 10Gb/s átviteli sebesség.

Működésük szerint a fényvezető kábeleket a multimódusú (MM) illetve monomódusú (SM) kategóriákba sorolhatjuk. Az olcsóbb, multimódusú szálakra épülő rendszereket rövidebb távolságok (max. 2 km) áthidalásánál használják. Az igényesebb megoldást jelentő monomódusú rendszerek építése nagy távolságú, nagy sávszélességű adatátviteli csatornák esetén indokolt.

A DCS üzletág kulcsrakész megoldást szállít az optikai adatátviteli ajánlatkérésre. A szakképzett konzulensek a tervezéstől kezdve az árajánlatadáson át a kivitelezés projektmenedzsmentjéig, illetve a dokumentáció elkészítéséig bezárólag mindent kezelnek.

Az optikai átvitel előnyei:

Monomódusú optikai szálak esetén a sávszélesség korlátlannak tekinthető. Az átvitel sebességének egyetlen korlátozó tényezője az aktív eszközök aktuális fejlettségi szintje. Ezért a ma installált monomódusú optikai kábel akár évtizedekre megoldhatja az információs átviteli igényeket, nincs szükség drága és időt rabló újrakábelezésre.

A kis csillapítás (SM: 0,25-0,4 dB/km; MM: 0,7-3,5 dB/km), nagy távolságok (monomódusú szálaknál akár 70-100 km) áthidalását teszi lehetővé erősítők beiktatása nélkül.

A nagyobb vezetékhosszak nagyobb flexibilitást adnak a tervezőknek a hálózatok építésénél, valamint az üzemeltetőknek is, mivel az üvegszál protokoll- és sávszélesség-független adatátvitelt tesz lehetővé.

A fémmentes optikai kábelek elektromágneses zavarral szemben érzéketlen átvitelt biztosítanak. Alkalmazhatók ipari környezetben, nagyfeszültségű kisülések közelében, erőműi berendezéseknél vagy akár nagyteljesítményű adóberendezések környezetében is.

Mivel az adatátviteli csatorna nem tartalmaz fémes elemeket, így nincs szükség földelésre és a villámvédelem is garantált.

Adatvédelmi szempontból is kitűnő megoldás az optika, hiszen az üvegszál nem, illetve nagyon nehezen lehallgatható, így titkos, vagy nem publikus adatokkal dolgozó, azokat feldolgozó rendszerekben biztonságosan alkalmazható. (katonai célú felhasználásra vagy bankok, vállalatok adatkezelő rendszereiben ajánlott)

Az átviteli csatorna jellemzői megfelelő műszerekkel folyamatosan ellenőrizhetők, így a változások, illetéktelen hozzáférések ténye, vagy kábel sérülés esetén a hibahely pontosan meghatározható.

Tartalék szálak telepítésével és hullámhossz multiplexerek alkalmazásával a későbbi kapacitás-bővítések újabb kábelfektetés nélkül megoldhatók.

Az optikai vezetékek szakítószilárdsága igen nagy, ugyanarra a keresztmetszetre vetítve még az acélnál is nagyobb. E tulajdonságuk nagymértékben lerövidíti a kábelek behúzását a hosszabb szakaszokon.


MIÉRT A SYNERGON INTEGRATOR?

Az üzletág jogelődje úttörő volt a magyarországi optikai kábelezési piacon. Mérnök kollégáink több gyártó rendszereit ismerik és rendelkeznek a tervezés és a kivitelezés során hasznosítható értékes tapasztalatokkal. Minőségbiztosítás céljából kalibrált műszereket üzemeltetünk, amik nemcsak a gyakrabban használt optikai beiktatási csillapításmérőket, hanem OTDR-eket is jelentenek.

A tervezésekre és kivitelezések terén rengeteg referenciával rendelkezünk, a nagy volumenű kivitelezői kapacitásokra kipróbált alvállalkozói csapataink bevonásával tudunk reagálni.

 

FŐBB SYNERGON CSOPORT REFERENCIÁINK:

 • 3M Hungária Kft.
 • BME-BKE-ELTE-ÁIF-KÉE adatátviteli hálózat
 • Budapesti Elektromos Művek Nyrt.
 • Budapesti Műszaki Egyetem
 • Debreceni Universitas
 • Eötvös Lóránd Tudományegyetem
 • ÉMÁSZ Nyrt.
 • MATÁV
 • Országos Takarékpénztár
 • Paksi Atomerőmű Zrt.
Oldal tetejére

Megoldásainkról bővebb információt a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével és elküldésével kérhet.