Synergon Integrator
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Nyomtatás
Strukturált kábelezés

Megbízható alapok

A strukturált kábelhálózat az informatikai rendszerek alapja: a rendszer összes eszköze és szoftvereleme a kábelhálózaton keresztül lép kapcsolatba egymással, tehát csak jó minőségű kábelezéssel képzelhető el megbízható informatikai hálózat. Ugyanakkor a rendszerek összetevői közül a vezetékhálózatok változtatása, fejlesztése a legkörülményesebb, ezért különösen fontos szempont a kábelezés időállósága.

A SYNERGON Integrator kulcsrakész megoldást szállít a strukturált kábelezési ajánlatkérésre. A megvalósítási folyamat a helyszíni bejárástól és az ezen alapuló tervezéstől kezdve a kivitelezés projektmenedzsmentjéig illetve a dokumentáció elkészítéséig bezárólag tart. Kiemelt partnereink az AMP, a Brand-Rex és a Reichle and de-Massari.

A strukturált hálózat felépítése

Strukturált hálózatoknál minden munkaállomást, szervert, nyomtatót vagy telefont önálló vezeték köt össze a központi rendezővel. Az említett berendezések ún. lengőkábellel csatlakoznak a végponti aljzatokhoz, melyek a falban, parapet csatornában vagy padlódobozban találhatók. A végponti csatlakozókat fali kábelek kötik össze a központi rendezővel.

Általában két kábel és két csatlakozó található minden végpontban, melyek közül egyet a számítógépes hálózat használ, a másikat pedig telefonos célokra tartják fenn. Irodákban célszerű 4-5 négyzetméterenként 1db ún. RJ45-ös aljzatot tervezni. Minden végpontot a rajta feltüntetett szám azonosít.

A fali kábel hossza legfeljebb 90m lehet a számítógépes jelek megfelelő elektromos paramétereinek biztosítása végett.

Az épületben található összes fali kábel központi rendezőkbe fut be, ahol azokat rendezőpanelekre fejtik ki. Ezeken a rendezőpaneleken kapcsolhatók össze - szintén lengőkábelekkel - az aktív hálózati eszközök meghatározott portjai az egyes dolgozói PC-k irányába induló kábelekkel, illetve itt rendezhetők össze a telefonközpont mellékei az épületben található telefonkészülékekkel. Ezzel a struktúrával jelentős mértékben nő a megbízhatóság, ugyanakkor egyszerűbbé válik a helyi hálózat kiosztása, illetve újrakonfigurálása. Egy munkahely költöztetésekor például elég néhány lengőkábel (patchkábel) átcsatlakoztatása a központi rendező (rack) szekrényben.

A központosított (más néven csillagpontos) rendszereknél egy esetleges meghibásodás következményei kevésbé súlyosak, mint a hagyományos busz vagy gyűrű topológiás rendszereknél, ahol egy vezetéket több eszköz is használ. Az egy vezetékszakasz - egy eszköz elrendezés az esetleges hibák feltárását és javítását is lényegesen leegyszerűsíti, ill. tartalék végpontok segítségével az átterhelés gyorsan biztosítható.

Gerinchálózat

Az épületen belüli csillagpontokat (rendezőket) az ún. gerinchálózat köti össze. Ahol a csillagpontok közötti távolság meghaladja a 100 métert, ott közbeiktatott jelerősítés (pl. repeater) vagy optikai szálas összeköttetés szükséges. Villámvédelmi okok miatt épületek között az optikai összeköttetés kiépítése javasolt.

Rézkábelek

A strukturált hálózat kialakításához az olcsóbb árnyékolatlan (UTP), vagy a zavarjelekkel szemben érzéketlenebb fóliaárnyékolt (FTP) illetve fólia- és harisnyaárnyékolt (SFTP) rézkábelek állnak rendelkezésre. Ma már minimum kategória 6-os minősítésű, 1Gbps sebességű rendszerek kiépítését javasoljuk, a kategória 3 és 5-ös minősítések használata a befektetés értékállósága miatt kerülendő.

Tesztelés, mérések

Az elkészült kábelhálózat minden egyes szegmensének tesztelésére szükség van ahhoz, hogy a teljes rendszer a vonatkozó szabványok szerint tanúsítható legyen. A tesztelés speciális, multifunkciós műszerekkel történik. A teszteredményekről minden esetben mérési jegyzőkönyv készül, mely egyben a fizikai hálózat átadásának alapja és a gyártók részéről a rendszergarancia megadásának feltétele.

Irodai környezet

A korszerű irodai környezetben talán a legfontosabb szempont a hálózat megbízhatósága mellett az időtállóság: a hálózat teljesítményét évek múlva se korlátozza a kábelezés biztosította sávszélesség.

Az esztétikus, kellemes munkakörnyezet biztosítása érdekében a kábelezéssel szemben további elvárás, hogy amennyire lehetséges, maradjon észrevétlen. Ezért a kábelnyomvonalak körültekintő tervezése, vezetése különösen fontos. Életvédelmi szempontok miatt zárt térben célszerű olyan kábeleket használni, amelyek égése során keletkező mérges gázok koncentrációja az előírt érték alatt marad.

Ipari környezet

Mint minden modern informatikai rendszernél, az ipari környezetben működő hálózatoknál is kiemelkedő követelmény a megbízhatóság. Ugyanakkor itt egy sor egyéb lényeges elvárás is felmerül a kábellel, illetve a nyomvonallal kapcsolatban, ugyanis a hálózatot mechanikai és vegyi hatásoktól is védeni kell.

Rendszergarancia

A SYNERGON Integrator arra törekszik, hogy a kábelezés stabil alapot képezzen az általa szállított informatikai rendszereknek. Ezért az átadott kábelrendszerekre beszállítói révén 15-25 éves rendszergaranciát biztosítunk.

 

MIÉRT A SYNERGON Integrator?

A gyártói minősítésekkel rendelkező kollégáink által tervezett és telepített strukturált kábelezések lényegében bármilyen szabványos hang- illetve adatátviteli protokoll küldését támogatnak (pl. telefon, fax, ISDN, RS232, ATM, Ethernet 10-100-1000Mb/s-10Gb/s.), ezért a felhasználási lehetőségek igen sokrétűek. Mivel többféle rendszer illetve berendezés üzemelhet a strukturált hálózaton, így kevesebb párhuzamos kábelrendszer kiépítésére van szükség egy épületen belül, ezáltal az épület kábelezése áttekinthetőbbé válik, az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkenthetők.

A nagy volumenű strukturált kábelezések kivitelezésének koordinálása komoly felkészültséget igényel, amit IPMA minősítésű projekt menedzser kollégáink tudása tesz lehetővé.

Minden hálózathoz megvalósulási dokumentációt készítünk, ami a mérési eredmények mellett hasznos információk sokaságát is tartalmazza, igény esetén Netviz adatbázis formájában.

Kollégáink szaktudása és sok éves tapasztalata mellett minőségi eszközparkunk, valamint kalibrált réz és optikai kábeles műszereink jelentik a magas színvonalú munkavégzés garanciáját.

 

FŐBB SYNERGON CSOPORT REFERENCIÁINK:

  • Országos Egészségügyi Pénztár
  • Állami Számvevőszék
  • Budapesti Elektromos Művek Nyrt.
  • ÉMÁSZ Nyrt.
  • Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Zrt.
  • Magyar Villamos Művek
  • Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
  • Paksi Atomerőmű Zrt.
  • Raiffeisen Bank Zrt.
Oldal tetejére

Megoldásainkról bővebb információt a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével és elküldésével kérhet.