Synergon Integrator
Betűméret növeléseBetűméret csökkentése
Nyomtatás
Válság ellenére, továbbra is pozitív eredmény a Synergon Csoportnál
2010.08.05. csütörtök 16:50

Budapest, 2010. augusztus 5.: A Synergon Csoport 8 139 millió forint árbevétel mellett 97 millió forint üzemi eredményt ért el az első félévben.

A Synergon Csoport 2010 első félévében 8 139 millió forint árbevételt ért el. Az első negyedéves 6%-os elmaradást a második negyedév során mérsékeltük. A szolid, 3%-os elmaradást nagyon visszafogott lendületű gazdálkodási környezetben teljesítettük. 

Az árbevétel csökkenés mellett az árbevétel összetétele is lefelé húzott az EBITDA értékén, és a Társaság gyors alkalmazkodó képességének köszönhetően maradt szinten a 2009-es EBITDA hányados. Az EBITDA hányados összevont féléves értéke 4%, ami minimális, 1%-os eltérést mutat, a negyedéves értéke 3%, ami azonos a 2009. évivel.

Az üzemi eredmény 97 millió forint. Az eredmény éven belüli eloszlásánál azt kell figyelembe venni, hogy a 2010-es év részben visszatér a 2009-es évet megelőzően tapasztaltakhoz, miszerint az év első fele jellemzően alacsonyabb, a 2009 évet megelőzően több negyedéven át negatív teljesítményű volt, amelytől a 2009 tért el első ízben az erős évnyitással. 2010 év első fele igaz, nem éri el a 2009 év azonos időszakának kiemelkedő teljesítményét, ellenben immár 2. éve sikerült az első félévet is pozitív eredménnyel zárni. Másrészt az új IT beruházások sem a verseny sem az állami szférában nem indultak el, és Magyarországon továbbra is a megszorítási és takarékossági intézkedések diktálnak mind a gazdasági, mind az állami szférában.

Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója elmondta:

„Míg 2009 eleje a lendületről szólt, addig 2010 mögöttünk lévő időszakában többségében lassan formálódó és nehezen konkretizálódó lehetőségekkel találkoztunk. Nagy erőfeszítéseket tettünk és továbbra is vállalunk, hogy a szektorok megváltozott igényeit megértsük, úgy mint a pénzügy és a versenyszféra helyzetét. A pénzügyi és versenyszférában az IT beruházásokat illetően továbbra is kivárást tapasztalunk, és legfeljebb szinten tartó megrendelésekre kötnek szerződést. Az állami szférában a választásokat követően természetes az újra alakuló rendszer lassúsága, viszont ezt idén tovább erősíti a szigorú költségvetési vállalás, amely miatt szinte minden típusú beruházás leállt. A beruházások visszafogottságából adódóan hosszú távú, nagyobb volumenű, szolgáltatás-jellegű projektek nem indultak, így az árbevétel szolgáltatási szintje visszaesett – bár a jelenlegi 57% még mindig magasnak mondható.

Mindezek ellenére forgalmunkat gyakorlatilag szinten tartottuk. A 3%-os árbevétel elmaradás okozta fedezet kiesést a Társaság válság idején is használható alkalmazkodó képességével kompenzálni tudtuk, ezért a féléves eredményünk továbbra is pozitív.

Az elmúlt hónapokban tapasztaltak alapján a választások utánra prognosztizált fellendülés lassabb és később valószínűsíthető. Viszont nagyon bíztató, hogy Csehországban, ahol Magyarországhoz hasonlóan választások és válság okozta nehézségek vannak, már lassú élénkülés tapasztalható. A fordulatot jelentő beruházási szándék élénkülésre később, év végén-jövő év elején számítunk.”

Synergon Informatika Nyrt.

A teljes gyorsjelentés a Befektetői Információk Gyorsjelentések menüpontjában tekinthető meg.

Oldal tetejére

Megoldásainkról bővebb információt a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével és elküldésével kérhet.